Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Προτάσεις για τις ορεινές κοινότητες




ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΡΕΙΝΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ


  1. ΟΡΕΙΝΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ. Ο τομέας αυτός απαιτεί τη συστηματική στήριξη του Δήμου. Οι ανακολουθίες των αρμοδίων υπηρεσιών (ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ κλπ), αλλά και η έλλειψη ενός σαφούς σχεδίου ανάπτυξης και προστασίας της παραδοσιακής ορεινής κτηνοτροφίας έχουν οδηγήσει τον κλάδο αυτόν σε σημαντικά αδιέξοδα. Ωστόσο η παρέμβαση του Δήμου μπορεί να επιτευχθεί μέσω της κατάλληλης οργάνωσης της αντίστοιχης Υπηρεσίας (Τμήμα Γεωργίας, Κτηνοτροφίας κλπ), η οποία θα μπορεί να στέκεται αρωγός των κτηνοτρόφων μας στα θέματα ορθής διάθεσης των βοσκοτόπων, έγκαιρης αποζημίωσης από ζημιές (λύκος κλπ), καθοδήγησης για χρηματοδοτήσεις και σύγχρονες προσεγγίσεις στο επάγγελμα, συνεταιριστικές δυνατότητες για τη διάθεση των προϊόντων κλπ.
  2. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΡΕΙΝΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. Ο ορεινός τουρισμός στο Δήμο μας μπορεί να χωριστεί σε δύο βασικές ζώνες: Την ανεπτυγμένη ζώνη του Παρνασσού και την αναπτυσσόμενη ζώνη της Γκιώνας και της Οίτης. Στην περίπτωση του Παρνασσού απαιτείται μια σειρά ενεργειών, όπως: α) Ενεργότερη ανάμειξη του Δήμου στη διαχείριση του βουνού (πιθανή διεκδίκηση μεταφοράς της έδρας του σχετικού φορέα στην Πολύδροσο), καθώς ο Δήμος μας περιλαμβάνει στην έκτασή του το μεγαλύτερο μέρος του χιονοδρομικού κέντρου και του εθνικού δρυμού, β) Δημιουργία μιας συστηματικής σχέσης με το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού με δράσεις προβολής και δικτύωσης, γ) Ένταξη καλών πρωτοβουλιών στον τομέα του αθλητισμού (λ.χ. ορεινή ποδηλασία, αγώνες δρόμου όπως ο «δρόμος του Δευκαλίωνα», χιονοδρομίες, ορειβασία κλπ), στον ετήσιο προγραμματισμό του Δήμου και δ) Ειδική μέριμνα για την καθαριότητα και την εικόνα των κοινόχρηστων χώρων στις κοινότητες αυτές (Πολύδροσος, Επτάλοφος, Λιλαία, Μαριολάτα, Γραβιά, Βάργιανη κλπ) που αποτελούν την ορεινή τουριστική πρώτη γραμμή του Δήμου μας.
Στην περίπτωση των αναπτυσσόμενων τουριστικά περιοχών της Δ.Ε. Γραβιάς και Καλλιέων, θα δοθεί ειδική έμφαση στους εξής τομείς: α) Αντιμετώπιση του προβλήματος της κακής λειτουργίας της Ελεγχόμενης Κυνηγετικής Περιοχής με την ουσιαστική διεκδίκηση και απαίτηση αναστολής λειτουργίας της, μέχρι ότου αυτή στελεχωθεί ουσιαστικά ώστε να μπορεί να λειτουργήσει επωφελώς, β) Σχεδιασμός όχι μεγαλεπήβολών, αλλά ήπιων τουριστικών παρεμβάσεων και προγραμμάτων (ανάδειξη χώρων δασικής αναψυχής, αξιοποίηση των πηγών του Μόρνου, καθιέρωση τακτικών ορεινών αθλητικών εκδηλώσεων κλπ), με την αξιοποίηση και της ακίνητης περιουσίας του Δήμου και τη συνεργασία συλλόγων και επιχειρηματιών, γ) Δράσεις προβολής και ανάδειξης των μοναδικών χαρακτηριστικών της περιοχής, όπως η ξεχωριστή ιστορική προσφορά κατά την Επανάσταση και την Εθνική Αντίσταση, η χαρακτηριστική μετακίνηση των ορεινών κτηνοτρόφων κλπ.
Σε συνεργασία με τους επαγγελματικούς Συλλόγους και το Επιμελητήριο, πρέπει να ενταθεί η υποστήριξη της προσπάθειας για προσέλκυση τουριστών και επισκεπτών όλον τον χρόνο. Το επιτρέπει τόσο η γεωμορφολογία, της Βορειοανατολικής Παρνασσίδας όσο και οι υπάρχουσες υποδομές.
Εκτός από την τουριστική προβολή που απαιτείται, επιβάλλεται στους Δήμους Καλλιέων, Γραβιάς και Παρνασσού να αναδείξουμε τα σημεία που για κάθε τόπο και χωριό είναι ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος και πρέπει ο κάθε επισκέπτης ή τουρίστας να δει. Με πολύ μικρό κόστος μπορούν να δημιουργηθούν σε κάθε χωριό σημεία που θα δίνουν πληροφόρηση στον επισκέπτη με οδηγίες για τον τρόπο πρόσβασης (χάρτες) καθώς και οπτικό υλικό (φωτογραφίες κλπ.).
3.     ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Στις ορεινές κοινότητες, που πολλές φορές κινδυνεύουν με απομόνωση λόγω των καιρικών συνθηκών, οφείλουμε να δράσουμε άμεσα ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε κατοίκους και επισκέπτες να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και αυτό θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα της δημοτικής μας αρχής. Εξίσου πρέπει να φροντίσουμε και το θέμα των λοιπών τηλεπικοινωνιών (τηλέφωνο, τηλεόραση, ραδιόφωνο κλπ), καθώς στις περιοχές αυτές η επικοινωνία πολλές φορές τυγχάνει ζωτικής σημασίας.
4.     ΕΚΧΙΟΝΙΣΜΟΙ – ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ - ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ. Το σύστημα του εκχιονισμού των ορεινών χωριών πολλές φορές αποδεικνύεται αδύναμο, ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από μια εκτεταμένη κακοκαιρία. Ωστόσο το σύστημα αυτό πρέπει να βελτιωθεί με πρακτικές λύσεις, καθώς έχουμε ηθικό χρέος απέναντι στους ανθρώπους που «φυλάττουν Θερμοπύλες» ανεξαρτήτως του αριθμού τους, να ανταποκρινόμαστε στις ανθρώπινες ανάγκες τους. Το αποκεντρωμένο μοντέλο διοίκησης που προτείνουμε πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει τη βάση για μια ουσιαστική βελτίωση του προβλήματος.
Η συνεχής παρακολούθηση και επισκευή ή βελτίωση του οδικού δικτύου τόσο στο οδόστρωμα, όσο και στην σήμανση για ασφαλή οδήγηση, είναι επίσης στις προτεραιότητες του Δήμου (σε συνεργασία με την Περιφέρεια) που εμείς οραματιζόμαστε, ώστε ντόπιοι και επισκέπτες να διευκολύνονται στην προσβασιμότητα καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.
Κατά την περίοδο εορτών και αργιών θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην καθαριότητα των χωριών που έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα με ενδυνάμωση των συνεργείων καθαρισμού, αφού «μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις»…