Τρίτη 6 Μαΐου 2014

ΕΙΔΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑΞΙΔΙ





«Ανανεωτική Δύναμη Δήμου Δελφών»

Υποψήφιος Δήμαρχος Δελφών
Θανάσης Παναγιωτόπουλος


ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ (με αλφαβητική σειρά)
ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΑΘΗΝΑ του ΙΩΑΝΝΗ
ΚΑΡΑΔΗΜΑ – ΝΤΟΥΡΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
ΚΑΤΣΑΚΟΥΛΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του ΑΝΔΡΕΑ
ΝΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
ΤΣΟΝΑΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ (με αλφαβητική σειρά)
ΓΡΙΒΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΦΩΤΙΟΥ
ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΛΙΤΣΑ – ΒΩΤΤΑ ΦΩΤΕΙΝΗ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ ΣΑΒΒΑΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
ΜΗΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ
ΤΣΕΚΟΥΡΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΥ ΛΕΜΟΝΙΑ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ


Α) ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑΞΙΔΙ

  1. ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ - ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ – ΥΔΡΕΥΣΗ. Είναι προτεραιότητά μας o βιολογικός καθαρισμός να λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχικές προδιαγραφές του έργου, δηλαδή να επανέλθει η επί 24ώρου βάσεως επίβλεψη και συντήρηση της λειτουργίας του. Επιβάλλεται να υπάρξει συνεργασία με διπλωματούχους χημικούς μηχανικούς, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του έργου και τις οδηγίες των κατασκευαστών, ώστε να λειτουργήσει το σύστημα με τρόπο που δεν θα επιτρέψει την απαξίωση ή την καταστροφή μιας τόσο ακριβής και σημαντικής επένδυσης.
Είναι επίσης απαραίτητο να βελτιωθεί το δίκτυο ύδρευσης και όπου χρειάζεται να επισκευασθεί. Η επέκταση του δικτύου ύδρευσης σε νέους απομακρυσμένους οικισμούς πρέπει να γίνεται ορθολογικά και εφόσον η δυνατότητα παροχής επαρκούς ποσότητας νερού είναι διασφαλισμένη.
  1. ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ - ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ. Τα προβλήματα της κυκλοφορίας στην παραλία και της στάθμευσης των αυτοκινήτων των επισκεπτών, κυρίως κατά τις μεγάλες εορτές και τους θερινούς μήνες, είναι πολύ σοβαρά και απαιτούν άμεσες και βιώσιμες λύσεις. Η μελέτη που έχει εκπονηθεί εδώ και αρκετό καιρό και παραμένει στα συρτάρια πρέπει επιτέλους να δημοσιοποιηθεί, να τεθεί σε διαβούλευση και να προχωρήσει η υλοποίησή της κυκλοφοριακής παρέμβασης, με σκοπό η παραλία να αναβαθμιστεί ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών εφάμιλλο αντίστοιχων ελληνικών και ευρωπαϊκών.
  2. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ. Θα δώσουμε ιδιαίτερη προτεραιότητα στην άμεση μεταβίβαση της αρμοδιότητας της ζώνης λιμένα Γαλαξιδίου στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Γαλαξιδίου. Η απογραφή των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων του Λιμενικού Ταμείου Φωκίδας που αντιστοιχούν στο Γαλαξίδι θα πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς άλλες χρονοτριβές, ώστε να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα και να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την λειτουργία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.
  3. ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ. Το Γαλαξίδι πάσχει στον τομέα αυτόν περισσότερο ίσως απ’ όλες τις άλλες Ενότητες του Δήμου μας. Θα αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα της δημοτικής μας αρχής η βελτίωση των υφισταμένων και η δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων στο Γαλαξίδι.
Προτείνουμε ακόμη την επάνοδο του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου στις εγκαταστάσεις του «Ομίλου» όπου και παραδοσιακά ανήκει. Με την κατάλληλη διαμόρφωση των υπαρχόντων κτηρίων που ρημάζουν και την ορθή αξιοποίησή τους, ο Όμιλος θα αποκτήσει μόνιμη στέγη προσβάσιμη σε όλους.
Πρέπει οπωσδήποτε να αναβαθμιστεί το γήπεδο στο προαύλιο του σχολείου και να βρεθεί μια μόνιμη και αποτελεσματική λύση για την λειτουργία του και σε ώρες που το σχολείο είναι κλειστό. Η ενεργός συμμετοχή διαφόρων τοπικών συλλόγων μπορεί να βοηθήσει ώστε να υπάρξει η απαραίτητη φύλαξη και προστασία του χώρου.
  1. ΠΑΡΑΛΙΕΣ. Βασικός πόλος έλξης τους καλοκαιρινούς μήνες είναι οι μικρές, γραφικές παραλίες που περιβάλλουν την πόλη. Επιβάλλεται να διευκολυνθεί και να γίνει ασφαλής η πρόσβασή τους, να υπάρχει μέριμνα για την καθημερινή καθαριότητά τους και να κατασκευασθούν στοιχειώδεις υποδομές για την διευκόλυνση των λουομένων (καμπίνες, παγκάκια, κάλαθοι αχρήστων). Καλό θα ήταν επίσης να μελετηθεί, σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, η δυνατότητα μεταφοράς των λουομένων στις παραλίες και τα κοντινά νησάκια με πλωτό μέσο.
  2. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Ο Δήμος οφείλει να διευκολύνει τους επισκέπτες με κατατοπιστική πληροφοριακή σήμανση με ομοιόμορφες πινακίδες που θα οδηγούν σε αξιόλογες τοποθεσίες, ξενοδοχεία, εστιατόρια, μουσεία και δημόσια κτήρια. Χρειάζεται επαρκής σηματοδότηση του τοπικού οδικού δικτύου. Είναι επίσης σημαντικό να σηματοδοτηθούν διαδρομές περιπάτου για πεζούς και ποδηλάτες.
Το γραφείο πληροφοριών πρέπει να τεθεί σε λειτουργία εφοδιασμένο με ενημερωτικά φυλλάδια για την πόλη και το Δήμο και να ενισχυθεί ίσως με τη διάθεση τοπικών προϊόντων και αναμνηστικών και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του κλάδου της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
Σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο πρέπει επίσης να οργανωθεί κατά τους θερινούς μήνες, η υποδοχή, καθοδήγηση και διευκόλυνση των σκαφών των επισκεπτών. Βασικό στοιχείο είναι η χωροθέτηση θέσεων πρόσδεσης για τους επισκέπτες. Οι υπηρεσίες είσπραξης των λιμενικών τελών και διαχείρισης του εφοδιασμού των σκαφών σε νερό και ηλεκτρικές παροχές θα πρέπει να λειτουργούν με σύγχρονες και διαφανείς προδιαγραφές.
Θα εξετάσουμε επίσης σε βάθος και θα διεκδικήσουμε κάθε δυνατότητα τουριστικής αξιοποίησης και ανάδειξης της περίφημης Σπηλιάς στην πλατεία Νικ. Μάμα.
  1. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ. Σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο και την Φιλαρμονική, μπορούν να οργανωθούν μαθήματα μουσικής και μουσικών οργάνων. Με την ίδρυση ενός Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) μπορούν να υπάρξουν επιτέλους καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά και νέους.
Μπορούν επίσης να αναβιώσουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ναυτικού Μουσείου και να λειτουργούν σε σταθερή βάση, να διαφημιστούν και να προσφέρονται στους πολυάριθμους ιδιώτες μικρούς επισκέπτες και στις οργανωμένες σχολικές επισκέψεις. Πρέπει να αναζητηθούν συνέργειες με άλλα ελληνικά μουσεία που προσφέρουν επίσης παιδαγωγικά προγράμματα.
  1. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ. Οι σύλλογοι που υπάρχουν σήμερα λειτουργούν μεμονωμένα ή υπολειτουργούν. Η συνέργεια μεταξύ τους, καθώς και με τις δομές της κεντρικής διοίκησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση αν θέλουμε να έχουμε ένα συνολικό -συλλογικό αποτέλεσμα προς όφελος της πόλης. Η μεταξύ τους συνεργασία γύρω από βασικούς άξονες, όπως π.χ. η υλοποίηση πολιτιστικών, κοινωνικών, αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, ο έγκαιρος προγραμματισμός και οργάνωση κοινών δράσεων, είναι στοιχεία που θα βοηθήσουν στην ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο και στο σύστημα αυτό ο Δήμος μπορεί να παίξει ένα θετικό ρόλο ενθάρρυνσης και συντονισμού.
  2. ΝΑΥΤΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ. Οφείλουμε να δώσουμε τεράστια έμφαση στο πολύ σημαντικό αυτό Μουσείο του Δήμου μας. Είναι βασική μας προτεραιότητα να αναβαθμίσουμε την εικόνα του και τη λειτουργία του και να επισπεύσουμε τις διαδικασίες επέκτασης του, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ορθή στελέχωσή του και στην λειτουργία του κατά τις κρίσιμες τουριστικά ημέρες.
  3. ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Πρέπει να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση νέων ενεργειακών τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με αυστηρό όμως σεβασμό στις περιοχές αποκλεισμού και ζώνες ασυμβατότητας για την χωροθέτηση τέτοιων εγκαταστάσεων.
Ταυτόχρονα απαιτείται ισχυρή δέσμευση του Δήμου στην τακτική είσπραξη σύμφωνα με τις ισχύουσες συμβάσεις, των ανταποδοτικών τελών από τις εταιρίες παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Τα εισπραττόμενα τέλη επιβάλλεται να κατανέμονται σύννομα στις Κοινότητες και να χρηματοδοτούν τις προϋπολογισμένες γι’ αυτόν το σκοπό δαπάνες, πάντα όμως με αναπτυξιακή λογική για την κάθε ωφελούμενη Κοινότητα.
Το θέμα αυτό είναι φλέγον τόσο για το Γαλαξίδι, όσο και για τις υπόλοιπες Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας (Άγιους Πάντες, Βουνιχώρα, Πεντεόρια) και από τη δική μας δημοτική αρχή θα υπάρξει πλήρης εφαρμογή της νομοθεσίας και διαφάνεια.





Β) ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ, ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑΞΙΔΙ.


·        ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

  1. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ. Καθιέρωση σταθερής συνεργασίας με συλλόγους, ιδίως σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος, πολιτικής προστασίας, πολιτισμού και εθελοντισμού. Η σχέση αυτή δεν πρέπει να είναι ευκαιριακή, αλλά μόνιμη και σταθερή, ώστε να υπάρχει έγκαιρος προγραμματισμός δράσεων και εκδηλώσεων, με την πρωτοβουλία των συλλογικών φορέων και την υποστήριξη του Δήμου.
  2. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ. Στον τομέα αυτόν ο Δήμος μπορεί να λειτουργήσει ενθαρρύνοντας και συντονίζοντας τις ήδη αρκετές και καλές πρωτοβουλίες. Μια πρώτη και απλή ενέργεια είναι η υιοθέτηση κοινοχρήστων χώρων από φορείς (συλλόγους, σχολεία κλπ) με τη θεσμοθέτηση ετήσιου συστήματος ηθικής επιβράβευσης των καλών προσπαθειών. Η εθελοντική δραστηριότητα μπορεί να συντονίζεται από την Επιτροπή Εθελοντισμού που προτείνουμε να ιδρύσει το Δημοτικό Συμβούλιο, σκοπός της οποίας θα είναι η εκπόνηση στοχευμένων προγραμμάτων (στους τομείς περιβάλλοντος, πολιτισμού κλπ) με τη συνεργασία πολλών συλλογικών φορέων σε όλο το εύρος του Δήμου.
  3. ΜΟΥΣΕΙΑ. Εκπόνηση ειδικού σχεδίου για τη λειτουργία των μουσείων που ανήκουν στο Δήμο (λ.χ. οικία Σικελιανού, Εθνολογικό Μουσείο Χρισσού, Πινακοθήκη «Σπ. Παπαλουκάς», Μουσείο Αθανασίου Διάκου, Μουσείο Ησαΐα, Λαογραφικό Μουσείο Πολυδρόσου κλπ). Στο κομμάτι αυτό, λόγω της προφανούς έλλειψης προσωπικού και πόρων, σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει η συνεργασία του Δήμου με φορείς της κοινωνικής επιχειρηματικότητας (Ν.4019/2011), ενώ χρήσιμη μπορεί να φανεί και η  σύμπραξη με συλλόγους και άλλα εθελοντικά σχήματα.
  4. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ. Ο Δήμος οφείλει να εκτελεί άρτια τις αρμοδιότητές του στον τομέα της πολιτικής προστασίας, ώστε να αποφύγουμε στο μέλλον μεγάλες καταστροφές. Πρέπει να υπάρξει εκπαίδευση του προσωπικού και κινητοποίηση των μέσων πολιτικής προστασίας με τακτικές εκπαιδεύσεις και ενημερώσεις, ενώ απαιτείται και η εκπόνηση ετησίου προγράμματος προληπτικών παρεμβάσεων πολιτικής προστασίας (καθαρισμοί οικοπέδων, καθαρισμοί φρεατίων κλπ) με την πρωτοβουλία των υπηρεσιών και τη συμπαράσταση των κοινοτικών συμβουλίων.


·        ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

  1. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ. Έχει ήδη εκπονηθεί από τον επικεφαλής του Συνδυασμού μας ένας πλήρης και εφαρμόσιμος Κανονισμός λειτουργίας κοινοχρήστων χώρων για το Δήμο μας. Ο Κανονισμός αυτός (που ενώ εγκρίθηκε ήδη από το 2011 από την Επιτροπή Διαβούλευσης, ατυχώς ουδέποτε εισήχθη προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο) θα επιλύσει τα σημαντικότερα θέματα λειτουργίας των πλατειών, των πεζοδρόμων, των πεζοδρομίων και εν γένει των κοινόχρηστων χώρων, η καλή λειτουργία των οποίων αποτελεί βασικό δείκτη ποιότητας ζωής και σεβασμού στον πολίτη.
Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να προστατεύσουμε άμεσα και αποτελεσματικά τους χώρους που απολαμβάνουν οι πεζοί (πλατείες, πεζοδρόμους, πάρκα κλπ) από παρανόμως διερχόμενα οχήματα και άλλες αυθαίρετες συμπεριφορές, προβαίνοντας σε απλές και κατά κανόνα οικονομικές παρεμβάσεις στα σημεία αυτά, ενώ ταυτόχρονα οφείλουμε να βελτιώσουμε την προσβασιμότητα των Α.Μ.Ε.Α. στους χώρους αυτούς και εν γένει να δώσουμε δυνατότητα κίνησης στους ανθρώπους με δυσκολία κίνησης μέσα στην πόλη.
  1. ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ. Οι παιδότοποι πρέπει να είναι πάντα ασφαλείς για τα παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι ανεξαρτήτως των αδειοδοτήσεων και μέχρι να λήξει το θέμα της επίσημης πιστοποίησής τους, πρέπει να δίνουμε καθημερινή έμφαση στη λειτουργικότητα και την ασφάλεια των παιδικών χαρών. Οι περισσότερες βελτιώσεις είναι απλές και δεν κοστίζουν χρήματα, αρκεί να υπάρχει συνεχές ενδιαφέρον και επαγρύπνηση.
  2. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ. Η κυρίαρχη λογική των πλακοστρώσεων πρέπει να αντικατασταθεί στο εξής από τη λογική της κατά προτεραιότητα κάλυψης με πράσινο (γρασίδι, υψηλά δέντρα κλπ). Απαιτείται συνεπώς βελτίωση στον τομέα του πρασίνου και αύξηση της φύτευσης με τη μελετημένη παρέμβαση  σε πλατείες, πεζοδρόμια, προαύλια σχολείων κλπ, ώστε αφενός μεν να αυξηθεί το ποσοστό πρασίνου, αφετέρου δε να αναβαθμιστεί ποιοτικά αυτό με σκοπό να βελτιωθεί η εικόνα και το μικροκλίμα των πόλεων και των χωριών μας.
  3. ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΡΟΑΥΛΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ. Συνεργασία με διευθυντές σχολείων και συλλόγους γονέων για ανοιχτά προαύλια τα απογεύματα στα σχολεία (ως χώροι αθλοπαιδιών και παιχνιδιού). Τα παιδιά μας πρέπει να ενθαρρυνθούν ώστε να επιστρέψουν στο ελεύθερο παιχνίδι και για το λόγο αυτόν οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα σχολικά προαύλια που αποτελούν τους ιδανικούς χώρους για διάφορες ευχάριστες και ωφέλιμες δραστηριότητες.
  4. ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΚΥΛΙΑ. Ένα φλέγον θέμα, που δε λύνεται, αλλά επιδέχεται βελτίωσης μέσα στο πνεύμα της ισχύουσας νομοθεσίας (Ν.4039/2012 και  Ν.4235/2014). Είναι προφανές ότι απαιτείται να κινηθούμε πάνω στους άξονες: περισυλλογή, καταγραφή, στείρωση, κτηνιατρική φροντίδα και υιοθεσία από οικογένειες. Ένα ακόμη σημαντικό βήμα θα είναι η αναβάθμιση των χώρων του δημοτικού καταφυγίου στα πρώην σφαγεία της Άμφισσας, σε συνεργασία με τις φιλοζωικές ομάδες. Η νομοθεσία απαιτεί ακόμη τη σύσταση επιτροπής, η οποία θα συντονίζει το πρόγραμμα, διερευνώντας και διατυπώνοντας προτάσεις και λύσεις για την υπεύθυνη διαχείριση  των αδέσποτων ζώων. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται αποφασιστική ενασχόληση του Δήμου για τη σταδιακή εξάλειψη των κινδύνων που δημιουργούνται από τη σημερινή κατάσταση. 


·        ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
  1. ΓΕΝΙΚΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ. Στο Δήμο μας βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά Γ.Π.Σ. και ΣΧ.Ο.Α.Α.Π., τα οποία αποτελούν ουσιαστικά εργαλεία για τον αναπτυξιακό μας σχεδιασμό. Πρέπει να παρακολουθήσουμε στενά τη διαδικασία εξέλιξής τους και να φροντίσουμε ιδίως για την εναρμόνιση των γενικών πολεοδομικών σχεδίων όλων των δημοτικών ενοτήτων μας, ώστε ο ενιαίος «καλλικρατικός» Δήμος Δελφών να αποκτήσει σταδιακά χωροταξική ενότητα και συνολική λογική.
Είναι όμως εντελώς απαραίτητο να έχει τη δυνατότητα ο Δήμος μας να παρακολουθεί και να συμμετέχει ενεργά και στους ευρύτερους περιφερειακούς και εθνικούς χωροταξικούς σχεδιασμούς (λ.χ. για τον τουρισμό) και να μην απέχει από τις πολύ σημαντικές αυτές διαδικασίες. Πρότασή μας είναι να δημιουργηθεί ειδική επιτροπή από το Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία θα έχει μεταξύ άλλων την αρμοδιότητα να παρακολουθεί τον εθνικό και περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό και να υποβάλλει επεξεργασμένες προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και στα υπόλοιπα όργανα του Δήμου.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------